Mit tegyünk, ha beköszöntenek a mínuszok?

Mit tegyünk, ha beköszöntenek a mínuszok?

Magyarországon ritkák a hosszan tartó extrém hidegek, de azért minden télen akad néhány nap vagy akár hét, amikor –10 ºC fok alá süllyed a hőmérő higanyszála. Mivel az autók nagy részét nem ilyen időjárásra tervezték, érdemes számba venni, mi a teendő, ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket szerezni a hidegben. A Magyarországi Autómentő Szolgálat csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.
Bár még mindig akadnak kitartó ellenzői, szerencsére egyre kevesebben vannak, és az autósok többsége manapság már nem kérdőjelezi meg a téli gumi hasznosságát. Természetesen a téli gumi sem óv meg a balesetektől vagy a megcsúszástól, de egyértelműen jobb a tapadása és csökkenti a fékutat, márpedig sokszor pont azon a néhány méteren múlik, hogy kell-e autómentőt hívni vagy sem.
Örök vitatéma még a szakértők között is, hogy nagy hidegben szükséges-e álló helyzetben járatni, melegíteni a motort, mielőtt elindulunk vagy sem. Egyesek azt állítják, hogy a mai modern gépjárműveket már úgy tervezték, hogy azonnal el lehessen indulni velük, ezért inkább óvatos, kíméletes vezetéssel érdemes elérni az üzemi hőfokot, nem pedig egy helyben berregéssel. A másik tábor szószólói ellenben azt vallják, hogy minél tovább járatjuk a motort indulás előtt, annál jobb. Mint mindig, itt is valahol középen lehet az igazság, természetesen típustól függően. A legtöbb autónak jót tesz, ha 2-3 percig melegszik, mielőtt útnak indul, úgymond felkészül a feladatra, de ami ennél is fontosabb, hogy hideg időben különösen rosszat tesz a motornak a sokszori megállás és újraindulás, ezért érdemes legalább 10-15 km-t vezetni alkalmanként, hogy a motor megfelelően át tudjon melegedni.
Télen különösen fontos a megfelelő minőségű motorolaj használata, ezért lehetőleg ne az olajcserén próbáljuk megspórolni a következő tankolás árát. Akadnak gyártók, amelyek 20-30 ezer kilométeres olajcsere-intervallumot írnak elő, de ne dőljünk be nekik! Legfeljebb 15 ezer km-ként vagy évente érdemes új olajat tölteni a motorba, hacsak nem akarjuk a motorolaj árának többszörösét költeni javításra.
A Magyar Autómentő Szolgálat balesetmentes vezetést kíván minden autósnak az új esztendőben is. Ha pedig autómentésre, speciális mentésre vagy autószállításra van szükség, ránk számíthat!