Nem mindegy, mit hallgatsz vezetés közben

Nem mindegy, mit hallgatsz vezetés közben

Közismert tény, hogy a mobiltelefon használata vezetés közben fokozottan balesetveszélyes, mert elvonja a sofőr figyelmét, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a zenehallgatás szintén komoly veszélyforrás lehet. Ez azonban nagyban függ a vezető életkorától illetve a zene stílusától. Szakértők már régen megállapították, hogy a dúdolással, énekléssel, ritmus dobolásával együtt járó „aktív zenehallgatás” közben az ember hajlamosabb figyelmen kívül hagyni a közlekedési szabályokat, mint normál körülmények között. Tipikus következménynek számít ilyenkor a gyorshajtásból fakadó ráfutásos baleset vagy a szabálytalan sávváltás okozta ütközés.
Warren Brodsky izraeli zenekutató szerint az autó az egyetlen hely, ahol a zenehallgatás halálos lehet. Vizsgálatai azt bizonyítják, hogy nagyon nem mindegy, milyen stílusú zenét hallgatunk vezetés közben. Például egy dugóban araszolva vagy felfokozott érzelmi állapotban a megfelelően megválasztott zene nyugtató hatással lehet az emberre. Ha viszont a kedvenc gyors zenéjét hallgatja valaki, az agresszívvá teheti a vezetési stílusát, ami fokozza a balesetveszélyt.
Brodsky a vizsgálatra 17-18 éves fiatalokat választott ki, akik alig néhány hónapja rendelkeztek jogosítvánnyal. Mindnyájan hat darab 40 perces utat teljesítettek egy tapasztalt gépjárművezetés-oktató társaságában. A hat útból kettő alatt a fiatal sofőrök a saját maguk által összeállított zenéket hallgatták, míg a másik négy alkalommal vagy semmilyen zene nem szólt, vagy olyan instrumentális zene, ami a szakértők szerint kimondottan elősegíti a biztonságos vezetést.
A vizsgálatban részt vevő 85 fiatal mindegyike (!) követett el súlyos hibákat azokon az utakon, amikor a saját zenéjüket hallgatták. A leggyakoribb kihágás a gyorshajtás, az agresszív vezetés és a bizonytalan iránytartás volt. Az idősebb, tapasztaltabb vezetőkel végzett hasonló vizsgálat azonban egészen más eredménnyel zárult, amiből Brodsky azt a következtetést vonta le, hogy a fiatal, tapasztalatlan sofőrök sokkal inkább hajlamosak arra, hogy a zene elvonja a figyelmüket.
A Magyar Autómentő Szolgálat balesetmentes vezetést és kellemes karácsonyi ünnepeket kíván minden autósnak! Ha mentésre van szükség, ránk számíthat!