Füstölni vagy füstölögni?

Füstölni vagy füstölögni?

A közúti balesetek jelentős részét az okozza, hogy a sofőr valamilyen más tevékenységet is folytat vezetés közben, ami megosztja a figyelmét, ezért nem tud minden idegszálával a vezetésre koncentrálni. A leggyakoribb és sajnos egyre jobban terjedő ilyen tevékenység a telefonálás illetve az üzenetírás, de nem ez az egyetlen, ami képes elvonni a sofőr figyelmét és súlyos, akár autómentést igénylő balesetet okozni.

Szakértők már évtizedekkel ezelőtt felvetették, hogy a vezetés közbeni dohányzás nem csak egészségkárosító, de balesetveszélyes is, hiszen lefoglalja a sofőr egyik kezét, a rossz helyre hulló hamu vagy kieső parázs okozta pánikról nem is beszélve. Néhány országban egy ideje már tilos a dohányzás azokban az autókban, ahol kiskorú gyerek vagy állapotos nő utazik, Európában például az osztrákok, a franciák, az olaszok és az angolok is büntetnek ezért, a közelmúltban azonban Olaszországban komolyan felmerült, hogy teljesen betiltják a dohányzást a személyautókban. Ennek kapcsán a Magyar Autómentő Szolgálat utánajárt, mi a helyzet a világ többi részén.
A már említett európai országokon kívül Ausztráliában, az USA egyes államaiban, Kanadában, Dél-Afrikában és Cipruson is hasonló szabályozás, míg Mauritiuson, ezen az apró, Afrika keletei partjaitól nem messze fekvő szigeten már akkor sem szabad rágyújtania a sofőrnek, ha bármilyen utasa van. Bár a szabályt viszonylag nehéz betartatni, egyre több országban, például Finnországban, Hollandiában és Új-Zélandon is gondolkodnak a bevezetésén, hiszen a dohányzás egészségromboló hatása ma már nem vita tárgya, bizonyíthatóan károsítja a szervezetet.

Érdekesség, hogy Ázsiában eddig egyetlen országban sem korlátozták az autóban dohányzást, Tajvan és Kína azonban arra készül, hogy nem csak az autók sofőrjei számára tiltják meg a füstölést, hanem a motorosoknak és az egyszerű járókelőknek is – vagyis gyakorlatilag mindenkinek, aki kilép az utcára.
A Magyar Autómentő Szolgálat füst- és balesetmentes vezetést kíván mindenkinek!