Balesetveszélyes szokások a volánnál

Balesetveszélyes szokások a volánnál

Az autóvezetés manapság már az életünk elengedhetetlen része, ez olyannyira így van, hogy egyesek szerint a 21. században már nem az írástudatlanság az új analfabetizmus, hanem az, ha valaki nem tud autót vezetni, nem ért a számítógéphez, és nem beszél angolul. Természetesen lehet vitatkozni ezzel az állítással, de az elvihatatlan, hogy a világ megváltozott, és ehhez mindnyájunknak alkalmazkodnia kell, ha nem akarunk lemaradni.

Autót vezetni viszonylag könnyű, jól és biztonságosan vezetni azonban már egy fokkal nehezebb. Világszerte naponta mintegy 3000 ember hal meg az utakon, és ezeknek a baleseteknek nagy része kiküszöbölhető lenne, ha a sofőrök levetkőznének néhány általánosan elterjedt, balesetveszélyes szokást. A Magyar Autómentő Szolgálat összegyűjtött néhány rossz beidegződést, amelyek könnyen balesethez vezethetnek.
A vezetés közben telefonálás és evés-ivás veszélyeivel mindenki tisztában van, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendkívül balesetveszélyes ezeket a volán mögött ülve csinálni. Az autómentéssel végződő baleseteket legtöbbször efféle figyelmetlenségek idézik elő.
Az indexelésre néhányan úgy gondolnak, mint egy szívességre, amit ha megtesznek, a többi autósnak hálaimát kellene rebegnie érte. A KRESZ és az autós társadalom nagyobbik része azonban máshogy vélekedik erről.
Fontos a divat és a jó megjelenés, de ennél is fontosabb a biztonságos közlekedés, ezért a kényelmes, vezetésre alkalmas lábbeli legalább olyan lényeges, mint a jó szemüveg. Bakancsban például nehezebb „érezni” a pedálokat, egy magas sarkú pedig könnyen beleakadhat a szőnyegbe.

A kis követési távolság és az utolsó pillanatban fékezés, egyszóval az agresszív vezetési stílus rengeteg baleset okozója. Mint az élet szinte minden területén, autóvezetés közben is kifizetődő a türelem, és nem csak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának megelőzése érdekében, hanem azért is, mert a türelmesebb vezetési stílus kíméli az autót, és az üzemanyag-fogyasztásra is pozitívan hat.
Balesetmentes vezetést kíván mindenkinek a Magyar Autómentő Szolgálat csapata!