Itt a tavasz, itt vannak a kátyúk

Itt a tavasz, itt vannak a kátyúk

Bármennyire figyel az ember, mindenkivel előfordult már, hogy kutyagumiba lépett, és olyan autós sem létezik, aki ne hajtott volna még kátyúba. A közel 32 ezer kilométeres magyar úthálózat átlagéletkora 40 év felett van, ráadásul ezeket a fő- és mellékutakat a mainál lényegesen kisebb forgalomra és teherbírásra tervezték, nem meglepő tehát, hogy a csapadékos és nagy hőingadozással járó téli időszak után gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb kátyúk, alaposan megnehezítve ezzel a közlekedést. De mit tehetünk akkor, ha kátyúba hajtunk? A Magyar Autómentő Szolgálat utánajárt.

A kátyúk elleni védekezés legjobb módszere az, ha kikerüljük őket. Ez azonban nem mindig lehetséges, mert azok a fránya kátyúk néha úgy helyezkednek el, hogy valamelyik kerékkel muszáj belehajtanunk valamelyikbe, de olyan forgalmi helyzet is előfordulhat, hogy egy kerülő manőver nagyobb balesetveszélyt hordoz magában, mint egy kátyúba hajtás. Ha nem elkerülhető, hogy kátyúra fussunk, a lehetőségek szerint érdemes csökkenteni a sebességet és ügyelni arra, hogy semmiképpen se fékezett kerékkel érkezzünk a kátyúba! Az ember ilyenkor ösztönösen fékez, de próbáljuk meg felengedni a féket a kátyú előtt, mert így jóval kisebb erőhatás éri a gumit, és kisebb a valószínűsége az anyagi kárnak.
Ha viszont már megtörtént a baj, és megrongálódott a gumi, az abroncs vagy a futómű, igyekezzünk minél pontosabban dokumentálni az esetet, készítsünk fényképet a kárt okozó kátyúról és a sérült gépjárműről is, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez benyújtott kárbejelentő laphoz pedig csatolhatunk tanúnyilatkozatokat, illetve a rendőrségi helyszínelés során készült jegyzőkönyvet is. Hasznos tanács, hogy érdemes az autó javíttatásával megvárni a biztosítási kárszakértő jelentését, nehogy utólag derüljön ki, hogy a már elvégzett javításoknak csak egy részét tartja indokoltnak a biztosító.

Ha kátyú vagy bármilyen egyéb ok miatt megrongálódik, mozgásképtelenné válik autója, hívja a Magyar Autómentő Szolgálat telefonszámát – 0-24-ig szolgálatban vagyunk az ország minden pontján!