A bámészkodás veszélyesebb, mint a mobilozás?

A bámészkodás veszélyesebb, mint a mobilozás?

Az autóvezetés teljes embert igényel. Fizikailag és szellemileg is jelen kell lenni ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk irányítani egy esetenként több tonnás járművet. Ezt elméletben mindenki tudja (máskülönben nem szerezhetne jogosítványt), a gyakorlatban azonban sokan csak a szabály első felét tartják be, vagyis ha úgy érzik, hogy fizikailag épek, akkor alkalmasnak gondolják magukat a járművezetésre. Törött karral, begipszelt lábbal vagy bekötött szemmel viszonylag ritkán ül volán mögé az ember, arra azonban már kevesebben figyelnek, hogy vezetés közben szellemileg is minden pillanatban jelen legyenek.
A baleseteket vizsgáló statisztikák világszerte egyetértenek abban, hogy a figyelmetlenség a karambolok legfőbb okozója. A figyelmünket számos dolog elterelheti a vezetésről, manapság a leggyakoribb a telefonálás vagy üzenetírás/-olvasás, az evés vagy a bámészkodás. Az pedig különösen veszélyes, ha valaki kombinálja is ezeket, vagyis bámészkodás közben még a telefonját is babrálja.
A közösségi oldalak és a telefonokba épített jó minőségű kamerák együttes elterjedése azt eredményezte, hogy mindent azonnal meg akarunk örökíteni és osztani másokkal. Ha egy szép naplementéről, egy ritka szivárványról vagy egy kecsesen szálló madárról van szó, ez érthető is, de az kissé bizarr, amikor sokan a balesetek és a katasztrófák képeit is kényszeresen fel akarják tölteni az üzenőfalukra. Nemrégiben történt az eset, amikor Németországban egy halálos kimenetelű karambolnál a mentést végző tűzoltókat annyira feldühítette a lelassuló kocsisor és a sok fényképező, kamerázó bámészkodó, hogy rájuk irányították a vízsugarat, aminek végül feljelentés és vizsgálat lett a vége. De az is gyakorta előfordul, hogy a baleseteknél bámészkodó autósok maguk is balesetet is okoznak figyelmetlenségükkel.
Az ilyen helyzetek azért különösen kellemetlenek a Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint, mert minél súlyosabb egy baleset, és minél komolyabb autómentést igényelnek az összeroncsolódott járművek, az annál jobban érdekli a többi autóst, miközben a mentést végző szakemberek is feszültebbek a megszokottnál. Ne csak óvatosan vezessünk, hanem legyünk tapintatosak is!