Mennyire ismered jól a KRESZ-t?

Mennyire ismered jól a KRESZ-t?

Ideális esetben mindenki, aki autót vezet Magyarországon, legalább egy sikeres KRESZ-vizsgát tett már életében, és annak szabályait betartva (esetleg tudatosan figyelmen kívül hagyva) igyekszik közlekedni a mindennapokban. A KRESZ azonban egyrészt időről-időre változik, másrészt a sikeres vizsga sem jelenti azt, hogy minden jogosítvánnyal rendelkező sofőr kívülről fújja a szabálykönyv legutolsó paragrafusát is. Mivel adott esetben a téves szabályismeret akár balesetet is eredményezhet, a Magyar Autómentő Szolgálat összeszedett néhány olyan KRESZ-szabályt, amely az autósok nagyobbik részére valószínűleg az újdonság erejével fog hatni.

1. Távolsági fényszórót lakott területen belül akkor is tilos használni, ha egyébként teljesen kihalt, kivilágítatlan útszakaszon hajtunk, mivel a KRESZ úgy rendelkezik, hogy a távfényt kizárólag lakott területen kívül kapcsolhatjuk fel.

2. Ha lerobbant segédmotort vagy defektes kerékpárt tol az ember az út mellett, akkor nem minősül ugyanolyan gyalogosnak, mint az, aki jármű nélkül sétálgat, a mezei gyalogosoknak ugyanis a menetiránnyal szemben, a bal oldalon kell haladniuk, ezzel szemben a kétkerekűt toló gyalogosnak a jobb oldalon.

3. Annak ellenére, hogy nap mint nap látni rá példát, biciklivel kutyát sétáltatni tilos. Nem szabad húzatni a kerékpárt az állattal, de más járművel sem, tehát az is teljesen szabálytalan, amikor valaki biciklin ülve belekapaszkodik egy teherautó platójába, és úgy spórolja meg a tekerést.

4. Nyitott csomagtartóval tilos elindulni. Hiába nem fér be a mosógép máshogy, és hiába rögzítjük gumipókkal a csomagtartó fedelét, ha nincs teljesen lezárva a csomagtartó, a KRESZ-szabályok értelmében egyetlen métert sem szabad menni az autóval.

A Magyar Autómentő Szolgálat azt javasolja minden autósnak, hogy időnként nézzen utána a KRESZ változásainak, és azok szerint közlekedjen. Természetesen ez sem jelent garanciát az autómentéssel járó balesetek elkerülésére, de érdemes mindent megtenni ennek érdekében.