Látni és látszani

Látni és látszani

2007 óta él az a szabály, amely bizonyos helyzetekben kötelezővé teszi a fényvisszaverő mellény viselését, a Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint azonban sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, mikor és kinek kell ilyen ruhadarabot felvennie, márpedig ezen emberéletek múlhatnak, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban.
A KRESZ előírásai szerint fényvisszaverő ruházatot lakott területen kívül kell viselni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között. Korlátozott látási viszonyok nappal is kialakulhatnak például köd, eső, havazás, porfelhő vagy egyéb ok miatt. Lakott területen belül nem kötelező a fényvisszaverő mellény viselése, még a közvilágítás nélküli útszakaszokon sem, ugyanakkor nem is tiltott.
Aki autósként találkozott már sötétben kivilágítatlanul közlekedő biciklissel, az tudja, hogy ez is az öngyilkosság egyik formája, ezért nem véletlen, hogy a lakott területen kívül közlekedő kerékpárosnak kötelező a fényvisszaverő mellény viselete, akár az úttesten, akár a bicikliúton pedálozik. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik kézikocsit tolnak vagy húznak az út szélére húzódva.
Jármű nélkül közlekedve is fontos, hogy lássák az embert, ezért aki gyalogosan halad az úton vagy az útpadkán, annak szintén kötelező a fényvisszaverő mellény viselete éjszaka. Kevesen tudják, de az állatot hajtó vagy állaton közlekedő személyre is vonatkozik a szabály, tehát aki sötétedés után indul lovagolni, az is készítse be magának a mellényt, mert a KRESZ szerint nem csak közúton, de akár egy kivilágítatlan földúton is megbüntethetik érte, ha nem viseli.
Fontos, hogy az autóban is tartsunk mindig néhányat arra az esetre, ha műszaki hiba, segítségnyújtás vagy bármilyen más ok miatt ki kell szállnunk a kocsiból lakott területen kívül. Sokan veszítették már életüket azért, mert az út szélén végrehajtott kerékcsere közben elsodorták őket.
Az autómentést igénylő baleseteknél mindig fennáll a veszélye annak, hogy az elhaladó autók sofőrjeinek elkalandozik a figyelme, vagy bámészkodás közben nem koncentrál megfelelően, és elcsapja valamelyik balesetet szenvedett autó tébláboló utasát. Ilyen esetekben életet menthet egy láthatósági mellény. Ne bízza a véletlenre, ellenőrizze, hogy van-e a csomagtartóban, és ha nincsen, szerezze be még ma!