A sors nem válogat

A sors nem válogat

Régi közhely, hogy a halálos balesetekben az a közös, hogy mindig másokkal történik. Akinek azonban veszítette már életét ismerőse vagy hozzátartozója közúti balesetben, az tudja, hogy bárkivel előfordulhat, a sors nem válogat. Még a híres embereket sem kíméli. Bár néha olyan érzésünk lehet a bulvárlapokban már-már félistenként ábrázolt hírességekkel kapcsolatban, hogy rajtuk nem fog a golyó, és a másokra leselkedő hétköznapi veszélyek sem érintik őket, ez nem így van. Évente közel másfél millió (!) ember veszíti életét autóbalesetben a világon, és óhatatlanul is akadnak köztük ismert sportolók, művészek, politikusok, stb. A Magyar Autómentő Szolgálat a teljesség igénye nélkül összegyűjtött néhányat az elmúlt évszázad tragikus eseteiből, hogy mindenkiben tudatosítsa: a hírnév nem óv meg a bajtól, a balesetek nem válogatnak.

Talán a legismertebb híresség, aki autóbalesetben hunyt el, Lady Diana walesi hercegné, Károly herceg első felesége. Diana 1997-ben veszítette életét egy párizsi közúti aluljáróban egyiptomi szeretőjével együtt. A baleset állítólag azért történt, mert limuzinjukat motoros paparazzók üldözték, az ittas sofőr pedig elveszítette uralmát a jármű fölött, ám egyesek a mai napig vitatják a hivatalos verziót.

Néhány évvel korábban, 1993-ban Drazsen Petrovics jugoszláv kosárlabdázó szenvedett halálos autóbalesetet egy németországi autópályán. Petrovics 28 évesen, pályafutása csúcsán hunyt el, a világ egyik legjobb kosárlabdázójaként tartották számon, aki európai létére nem csak megállta a helyét az NBA-ben, de ott is a legjobbak közé tartozott.

Albert Camus, A közöny szerzője 1960-ban, 46 évesen, alig két évvel a Nobel-díj átvétele után veszítette életét, amikor barátjával és kiadójával, Michel Gallimard-ral autóbalesetet szenvedtek utóbbi sportautójában ülve.

A hazai hírességek közül Bubik István színész neve jut elsőként az ember eszébe, aki 2004-ben Szolnokról tartott Budapest felé egy előadás után, amikor autóbalesetben meghalt, de az ismert sci-fi író és szerkesztő, Trethon Judit halálát is egy figyelmetlen autós okozta, amikor 2008-ban belerohant Trethon leállósávban veszteglő kocsijába az autópályán.

Ezek a példák mind azt bizonyítják, hogy az autózás nem veszélytelen, ezért a Magyar Autómentő Szolgálat minden közlekedőnek azt javasolja, hogy legyen nagyon óvatos az utakon. Ha pedig mégis megtörténik a baj, akkor hívja 0-24-ig elérhető autómentő szolgálatunkat.