Mi a teendő balesetnél?

Közúti baleset részesének lenni sosem jó. Ha vétlenek vagyunk, akkor azért, ha mi hibáztunk, akkor azért. De ha a baj egyszer már megtörtént, akkor jó, ha észnél vagyunk, és nem tetézzük tovább újabb hibákkal, amelyeknek akár több százezres vagy milliós következményei lehetnek, ezért a Magyar Autómentő Szolgálat összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és teendőket arra az esetre, ha balesetbe keveredünk.
A legfontosabb – még mielőtt megpróbálnánk eldönteni, ki a hibás –, hogy megbizonyosodjunk róla, történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, további mérlegelésre nincs lehetőség, azonnal hívni kell a mentőket és a rendőrséget, csak utána tárcsázzuk az autómentők számát. Még akkor is, ha a másik fél esetleg megpróbál lebeszélni a rendőrség kihívásáról. Miért tenne ilyet? Például azért, mert ő volt a hibás, és eltört ugyan a karja, de nem akarja a bajt tetézni egy szabálysértési bírsággal. Ne hagyjuk magunkat lebeszélni, mert akármilyen őszintének tűnik is az illető, másnapra kiokosíthatja egy dörzsölt ismerőse, és utólag már hiába próbáljuk bebizonyítani, hogy mi hangzott el kettőnk között a baleset helyszínén.
Ha nem történt személyi sérülés, de nem tudunk megegyezni abban, ki volt a hibás, szintén hívni kell a rendőrséget. Ez néha időigényes, a helyszínelők ugyanis túlterheltek – mint szinte mindenki az országban –, de azzal a néhány óra várakozással sok későbbi ügyintézést és fejfájást megspórolhatunk magunknak.
Abban az ideális esetben, amikor senki nem sérült meg, és a felelősséget kérdését is sikerült megbeszélni, nem marad más, mint kitölteni a baleseti bejelentőt, ismertebb nevén a kék-sárga betétlapot. Ezen egyértelműen meg kell jelölni a baleset bekövetkezéséért felelős személyt, hogy később ne legyen vita a biztosítóval.
A Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint az autómentéssel végződő balesetek szinte minden esetben jelentős anyagi kárral is járnak, ilyenkor pedig még lényegesebb az, hogy egyértelmű legyen a felelősség kérdése, ezért az a legbiztosabb, ha azonnal tárcsázzuk a 112-t.