meddig él egy autó

Meddig él egy autó?

Autót venni komoly beruházás. Éppen ezért akár újonnan, akár használtan vásárolunk gépjárművet, joggal merül fel a kérdés, hogy mire számíthatunk, meddig várhatjuk el tőle, hogy a rendelkezésünkre álljon? Mivel a Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint viszonylag sok baleset okolható az elöregedett autók rossz műszaki állapotáért, érdemes alaposabban is körbejárni a kérdést.

Egy tavalyi összesítés szerint Magyarországon már 14 év felett jár az autók átlagéletkora, ami bőven meghaladja az európai átlagot, azt viszont már sokkal nehezebb kideríteni, milyen átlagos élettartam várható el egy személyautótól. Az USA-ban az autók bezúzási életkora 13-17 év között van, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy akkor válnak mozgásképtelenné az ottani kocsik, inkább arra utal, hogy a legtöbb amerikai egy 15 éves autóra már nem akar költeni, mert megengedheti magának, hogy másikat vegyen – még ha nem is újat.
Az autók várható élettartamát persze nem csak években lehet megadni, hanem kilométerben is. Sokak szerint ennek több értelme van, elvégre egészen mást lehet elvárni attól a járműtől, amelyik évekig a garázsban pihen, mint attól, amelyiket naponta használják. Ebből a szempontból a Guinness által is hitelesített világrekordot egy Irv Gordon nevű úriember tartja, aki 1966-ban vásárolt Volvójával mintegy 4,8 millió (!) kilométert tett meg 48 év alatt. Ez természetesen már a csoda kategória, ne is reménykedjünk benne, hogy sikerül a saját autónkból ennyit kihozni, de nagy általánosságban elmondható, hogy amíg a 60-as, 70-es években egy kocsi átlagos futásteljesítménye a bontó előtt ritkán haladta meg a 200 ezer km-t, addig mostanra a fejlesztéseknek köszönhetően inkább 350-400 ezer megtett kilométer az, ami reálisan elvárható egy személyautótól.

Az autómentéssel végződő balesetek leggyakoribb oka az emberi figyelmetlenség, de az elöregedő magyar autóállomány miatt egyre gyakoribbak a műszaki hiba okozta ütközések, ezért a Magyar Autómentő Szolgálat azt javasolja minden autóvezetőnek, hogy 10 évesnél idősebb járműveknél fokozottan ellenőrizzék annak állapotát.