hány éves korig lehet vezetni

Hány éves korig lehet autót vezetni?

Míg a jogosítvány megszerzésének megvan az alsó életkori határa, az időskori vezetést nem korlátozzák jogszabályok, pedig a statisztikák azt mutatják, hogy szükség lenne rá. Európa és a fejlett világ lakossága évről-évre öregszik, ezért egyre több az idős autóvezető az utakon, márpedig az nem titok, hogy az életkor előre haladtával az érzékszervek és a reflexek is romlanak.

Bár nagy általánosságban igaz, hogy a 70 év feletti sofőrök biztonságosan vezetnek  és kerülik a felesleges kockázatokat, a Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint léteznek olyan balesettípusok, amelyekben az idősek felülreprezentáltak a többi életkori csoporthoz képest. Ilyen például a balra nagy ívben kanyarodás, az előzés, vagy az udvarról illetve alacsonyabb rendű útról kihajtás. Ennek fő oka, hogy idős korban romlik a periférikus látás, ami főként olyan baleseteket eredményez, amikor oldalról hajtanak bele az autóba, ez pedig sokszor súlyosabb sérüléseket okoz, mint egy frontális ütközés. Ezek az úgynevezett T-bone ütközések, amelyek után autómentőre mindig és legtöbbször mentőre is szükség van.
A probléma tehát létezik, a megoldás azonban egyáltalán nem kézenfekvő. Mivel minden ember fizikai illetve szellemi állapota más és más, ezért az az állapot is kinél hamarabb, kinél később következik be, amikor már nem biztonságos számára az autóvezetés, vagyis ha szimplán meghúznánk egy életkori határt pl. 75 éves korban, azzal sokakat igazságtalanul zárnánk ki a forgalomból, másoknál viszont éveket késnénk vele. Jelenleg egyetlen olyan ország sincs a világon, ahol maximálták volna a vezetési korhatárt, de kisebb módosítások azért mindenhol megjelentek. Magyarországon például 70 év felett már csak 2 évre hosszabbítható a jogosítvány, Indiában pedig legfeljebb 72 éves koráig jelentkezhet valaki járművezetői vizsgára.

A megoldást az önvezető autók jelenthetik majd, de bármennyire is kopogtatnak már, tömeges bevezetésükre egyelőre várni kell. Addig is marad a biztonságos vezetés és az állandó önellenőrzés, amelynek során mindenki maga dönti el, alkalmas-e még arra, hogy forgalomban vezessen.