Tippek hőség ellen

Az időjárás idén sem kímél bennünket, sorra dőlnek a melegrekordok, és sokszor napokig olyan hőség van, hogy ha tehetnénk, ki sem mozdulnánk egy hűtött szobából. Ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, így kénytelenek vagyunk különböző túlélő technikákat kifejleszteni, ha nem akarunk hőgutát kapni. Bár manapság a legtöbb autóban már van klíma, egyrészt az állandó légkondi nem túl egészséges, másrészt még így is több százezer olyan jármű van Magyarországon, amelyikben nem lehet bármikor 23 fokos hőmérsékletet varázsolni. Mivel a nagy melegben lelassul a reakcióidő, a balesetek száma is megnő ilyenkor, ezért a Magyar Autómentő Szolgálat összeszedett néhány hasznos ötletet, amelyek segítenek elviselni a hőséget.

Apróságnak tűnik, de életet menthet, ha indulás előtt néhány percre kinyitjuk a kocsiajtókat, és átszellőztetjük a felforrósodott autót. Ha kint hőség van, akkor hűvös így sem lesz az utastérben, de legalább elviselhető mértékűre csökken a hőmérséklet, mire beülünk.
Bár szakértők szerint a lehúzott ablakkal közlekedés körülbelül 0,2 literrel (80-100 forinttal) növeli a fogyasztást 100 km-ként, inkább így vezessünk, mint hogy kifolyjon a szemünk a melegtől, de nagy sebességnél ezzel is csínján kell bánni, és inkább csak résnyire leereszteni az ablakot, egy 130-cal az arcunkba vágódó darázs ugyanis könnyen vezethet balesethez.
Ha klíma nincs is, ventilátor minden autóban van. Állítsuk a leghidegebb fokozatra, és irányítsuk a fúvókákat az arcunkra. Míg a klíma jeges levegőjét nem szabad fejre irányítani, mert könnyen összeszedhetünk egy arcüreggyulladást, a ventilátor hűvösebb levegőjénél ez kimondottan javallott, hőérzékelés szempontjából ugyanis az arc testünk egyik legérzékenyebb pontja.
Amikor gyerekek és/vagy állatok utaznak a hátsó ülésen, rendkívül fontos gondoskodnunk a folyamatos folyadék-utánpótlásukról, ők ugyanis nem mindig tudják jelezni, ha kiszáradás fenyegeti őket.

A koccanások és az autómentéssel végződő balesetek ellen természetesen az a legjobb védekezés, ha nem ülünk autóba hőség idején, ha viszont ez elkerülhetetlen, akkor tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és vezessünk minél óvatosabban