hány éves kortól lehet vezetni?

Hány éves kortól lehet autót vezetni a világ különböző pontjain?

Azzal mindenki tisztában van, hogy Magyarországon 17 éves kortól lehet jogosítványt szerezni és legálisan autót vezetni, de sokszor merül fel a kérdés, hogy a világ más országaiban, mi a szabályozás, ezért a Magyar Autómentő Szolgálat összegyűjtötte a kivételeket és az érdekességeket ezzel kapcsolatban.

Az országok túlnyomó többségében 18 év az életkori határ, tehát a magyar gyakorlat még Európán belül is a megengedőbbek közé tartozik, de természetesen vannak olyan európai államok, ahol még ennél is korábban el lehet kezdeni a vezetést, Izlandon például már 16 éves kor után megszerezheti mindenki a jogosítványt, a skandináv országokban pedig szintén 16 éves kortól vezethetnek a fiatalok, ha közben egy jogosítvánnyal rendelkező felnőtt ül mellettük az anyósülésen.
Észak-Amerikában, ahol sok helyen az autó olyan, mint a cipő, mert anélkül nem lehet kimenni az utcára, hagyományosan előbb kezdenek vezetni az emberek, mint a világ többi részén, ennek megfelelően Kanadában már 16 éves kortól szerezhet az ember jogosítványt, de van egy tartomány, ahol még ennél is korábban. A kanadai Albertában mindössze 14 év a korhatár, csupán annyi a megkötés, hogy éjféltől hajnali 5-ig nem vezethet az illető, valamint ülnie kell mellette egy felnőttnek, aki tud vezetni. A képzeletbeli ranglista második helyén Alberta után nem sokkal lemaradva következik az USA egyik állama, Dél-Dakota, ahol 14 év és 3 hónap a korhatár. Az USA-ban egyébként általában 16 éves kortól lehet jogosítványt szerezni, egyedül a keleti parton fekvő New Jersey-ben kell hozzá betöltött 17. életév.
Közép-Amerikában El Salvador a rekorder, a környező államok 18 éves kort megkövetelő szigorával szemben ott már 15 évesen megszerezhető a jogosítvány. Ausztráliában is viszonylag korán el lehet kezdeni a vezetést, 15 év és 9 hónap eltelte után felügyelet mellett már volán mögé ülhet az ember.

A téma azért érdekes, mert sokan úgy gondolják, felelőtlenség kiskorú személyeket a volán mögé engedni, a statisztikák és a Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai azonban ezt nem támasztják alá, az autómentéssel végződő balesetek okozói ugyanis többnyire nem a friss jogosítvánnyal rendelkező tinédzserek, hanem a nagyobb rutin miatt túlzottan magabiztossá és elővigyázatlanná váló vezetők.