mit kell tudnia egy biciklisnek

Mit kell tudnia egy biciklisnek?

Ismerős a helyzet, amikor két egyenrangú utca kereszteződésénél angyali nyugalommal elkerekezik előttünk balról egy biciklis? Mintha a jobbkéz-szabályról még soha életében nem hallott volna. És ha nincsen jogosítványa, akkor könnyen lehet, hogy ez tényleg így van. Pedig rá is vonatkoznak bizonyos szabályok, amiket már csak azért sem szabad félvállról vennie, mert egy autó-kerékpár ütközésben szinte biztosan a kerékpáros húzza a rövidebbet.

Sok biciklis nem tudja, de a kerékpár a KRESZ értelmében járműnek számít, tehát a vezetéséhez ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelni, mint más jármű esetében, vagyis vezetésre alkalmas állapotban kell lenni és ismerni kell a KRESZ-t. Mivel a kerékpárosoktól a rendőrök nem kérhetnek jogosítványt, olyanról pedig még nem hallottunk, hogy egy biciklist a helyszínen levizsgáztattak volna KRESZ-ből, sok bringásnak csak szájhagyomány útján szerzett ismeretei vannak arról, mit szabad és mit nem.
A Magyar Autómentő Szolgálat összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket ezzel kapcsolatban:
– „Besörözve csak autót vezetni nem szabad, de bringázni lehet.” – Tévedés, a rendőr ugyanúgy megszondáztathatja a kerékpárosokat, és a jogosítványát ugyan nem vonhatja be, egy kiadós pénzbírságot azért kiszabhat az ittasan biciklizőnek.
– „Jó, ha van lámpa, de nem kötelező.” – Nem igaz, az első és hátsó világítás ugyanúgy kötelező, mint egy autón, és nem csak a vaksötétben, hanem már szürkületben is.
– „Biciklivel lehet kutyát sétáltatni.” – Bármilyen gyakran látni is ilyen gazdikat, a KRESZ tiltja, hogy kerékpáron ülve vezessünk állatot, mert fokozottan balesetveszélyes.
– „Kerékpárral bármilyen egyirányú utcába be szabad hajtani a menetiránnyal szemben.” – Nem igaz, a KRESZ szerint csak azokba az egyirányú utcákba lehet behajtani szemből, ahol a behajtani tilos tábla alatt ezt egy kiegészítő tábla jelzi, ellenkező esetben szabálytalanságnak minősül.

A Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint sajnos még mindig viszonylag sok balesetet okoz a biciklizők nem megfelelő szabályismerete, az autósok pedig sokszor reflexből félrerántják a kormányt, nehogy elüssék a szabálytalanul közlekedő bringást, így akár súlyos, autómentést igénylő következményei is lehetnek egy-egy ilyen mulasztásnak.