mikor-ne-uljunk-autoba

Mikor ne üljünk autóba?

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni a választ, akkor az így szólna: amikor a reakcióidőnk lecsökken. Ennek azonban többféle oka lehet, és nem mindegyiket könnyű kivédeni.

Nem titok, hogy a balesetek túlnyomó többségéért a fáradtság és az ittasság a felelős. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a két állapot között milyen sok a hasonlóság, pedig egy 2016-os amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a kialvatlanság néha még az alkoholnál is veszélyesebb útitárs. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy aki 7 óránál kevesebbet alszik, az kialvatlan marad, és jobban teszi, ha nem ül kocsiba, mert végül arra fog magához térni, hogy hívhatja az autómentőket. A szakértők azt állapították meg, hogy 5 óra vagy annál kevesebb alvás ugyanúgy csökkenti a reakcióidőt, mintha alkoholos befolyás alatt állna az ember. Aki például csak 4 órát alszik, az vezetés közben 10-szer nagyobb valószínűséggel okoz balesetet, mint az, aki kipihenten ül a volán mögé.
Mik a kialvatlanság jelei vezetés közben? A Magyar Autómentő Szolgálat azt javasolja, hogy leginkább a szem fáradtságára figyeljünk. Amikor az ember úgy érzi, hogy képtelen nyitva tartani a szemét, akkor mindig félre kell állni pihenni egy kicsit, a szervezet ugyanis mindenképpen kiköveteli magának a pihenőt, és ilyenkor fordul elő az, hogy a sofőr egy-egy másodpercre elszunnyad, ez pedig végzetes lehet, mert könnyen átsodródhat a szembejövő sávba vagy az árokba. A napi 7 óra alvást azonban nem minden élethelyzetben lehet betartani, éppen ezért vannak már arra irányuló ötletek, hogy autókba beépített szenzorok ellenőrizzék nem csak azt, hogy a sofőr leheletének milyen magas az alkoholszintje, hanem azt is, mennyire kipihent, és ha nem megfelelő értékeket mérnek, akkor blokkolják az autó beindítását.

Míg az alkohol esetén viszonylag könnyű állást foglalni – aki iszik, ne vezessen –, a kialvatlanság esetén már egy fokkal bonyolultabb a dolog. Gondoljunk csak arra, milyen hatással lenne a magyar népességszaporulatra, ha a kisgyerekes szülőket egészen addig eltiltanák a vezetéstől, amíg kisbabájuk át nem alussza az éjszakákat…