kutya a kocsiban

Kutya a kocsiban – utas vagy rakomány?

Bármennyire szeretjük is négylábú kedvencünket, a KRESZ szabályai szerint a kutya bizony rakománynak minősül az utastérben, ezért úgy kell elhelyeznünk, illetve rögzítenünk, hogy a közlekedés biztonságát, valamit a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Jobb, ha tudjuk tehát, hogy a lehúzott ablakban vigyorgó, fülét lebegtető kutya vidám látvány, ám teljesen szabályellenes, és Németországban vagy Ausztriában akár 50 eurós bírságot is kiszabhatnak érte a rend éber őrei.

De miért zavarja a jogalkotókat egy boldogan nézelődő négylábú a hátsó ülésen? Például azért, mert egy esetleges ütközésnél vagy vészfékezésnél krumpliszsákként vágódik előre, és töri el a gazdi nyakcsigolyát vagy ki a szélvédőt. Bizony, a kutya rögzítésének elsődleges célja nem az állat, hanem az emberek testi épségének megóvása. Hogyan utaztassuk hát szabályosan, mégis emberségesen háziállatunkat?
A Magyar Autómentő Szolgálat összegyűjtött néhány hasznos tanácsot a témával kapcsolatban:
– A legegyszerűbb, ha a kutya pórázát a csomagtérajtóval együtt alácsukjuk bezáráskor, így az állat rögzítve van, és csak a póráz hosszának megfelelő mértékben tud előrerepülni baleset esetén.
– Ha a kutya testi épsége is fontos számunkra, akkor a kistestű fajtákat érdemes kisállat-szállító dobozba tenni, amit a biztonsági övvel rögzítünk a hátsó ülésre, így még nálunk is nagyobb biztonságban lesz.
– Nagyobb kutya esetében vásárolhatunk biztonsági övcsattal ellátott hámot, ami az állatot jobban megóvja a nyaksérülésektől, mint egy szimpla nyakörv.
– A legjobb megoldás, ha ráccsal választjuk le a csomagteret, így a kutya egy balesetnél biztosan nem csapódik az elöl ülők hátának, ehhez azonban természetesen nagyobb jármű kell, egy Opel Corsa méretű kocsiban nem érdemes próbálkozni vele.
– Fontos, hogy mindig legyen nálunk víz, és soha ne hagyjuk az állatot a lezárt autóban a tűző napon, mert ott akár néhány perc is végzetes lehet számukra.

A nap 24 órájában, az ország bármely pontján autómentést vállaló Magyar Autómentő Szolgálat biztonságos utazást kíván minden kétlábú és négylábú autós számára!