veszélyes segitségnyújtás

Veszélyes segítségnyújtás

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a hibrid járművek, amelyek elektromos árammal is működnek. Sokan nem is gondolnák, de egy baleset során az ilyen autók akár halálos veszélyt is jelenthetnek a segítségnyújtóknak, illetve a mentésben részt vevő szakembereknek, a járműben uralkodó feszültség miatt ugyanis áramütés érheti őket.

Ez azért jelent komoly dilemmát az átlagember számára, mert a KRESZ előírja a segítségnyújtást, és aki ezt elmulasztja, az személy elleni bűncselekményt követ el. Bár a jogszabály úgy fogalmaz, hogy mindenki csak a tőle elvárható segítséget köteles nyújtani, és senki nem kötelezhető arra, hogy saját testi épségét veszélyeztesse – vagyis egy lángoló autóroncsba nem muszáj bemásznunk –, a közlekedésjogi szakemberek szerint az áramütéstől való félelem nem elegendő indok arra, hogy ne próbáljuk meg kimenteni egy hibrid autó szerencsétlenül járt utasát vagy vezetőjét.

A Magyar Autómentő Szolgálat kiderítette, hogy a mentődolgozóknak milyen hivatalos protokoll szerint kell végrehajtaniuk az elektromos autókban rekedtek mentését:

1. A jármű biztosítása elgurulás ellen ékek alkalmazásával, vagy a kerekekben lévő levegő leengedésével.
2. Fordítsa a gyújtáskulcsot „OFF” (0) állásba / nyomja meg az On-OFF gombot OFF állásba.
3. A jármű azonosítása – külső és belső ismertetőjegyek, a rendszám színe, feliratok.
4. Ütközés esetén, amelyben a légzsákok kinyílnak vagy bizonyos hibák esetén a vészkapcsoló rendszer automatikusan lekapcsolhatja a nagyfeszültséget a Li-ion akkumulátorról.
5. A nagyfeszültségű rendszer, ha le van kapcsolva, a kondenzátorok fokozatosan elveszítik a töltöttséget, de a teljes kisülés a kikapcsolás után körülbelül 20 másodpercet is igénybe vehet.
6. A bennülők mentése – fokozott figyelemmel a még nem működött pirotechnikai töltetekre (övfeszítők, légzsákok).
7. Erőszakos behatolásnál tudni, melyik üveg ragasztott, hol vannak a karosszériaerősítések (amelyek nem, vagy nehezen átvághatók).
8. Elektromos autóknál, ha sérült a lítium-ion akku, tűzveszély alakulhat ki!

Ilyen részletességgel persze nem kell mindenkinek tudnia a mentés menetét, a legfontosabbat azonban nem árt megjegyezni: a balesetet szenvedett elektromos autót mindenképpen áramtalanítsuk a beavatkozás előtt!