Jó a daru a háznál

Jó néhány évvel ezelőtt történt, hogy mentőt hívtak egy tanyára valahol a magyar vidéken, ám a folyamatos és heves esőzések miatt annyira felázott a talaj, hogy amint a mentőautó lehajtott az aszfaltútról, reménytelenül besüppedt a mély földbe. Az önfeláldozó mentősök gyalog indultak tovább az egy kilométerre lévő házhoz, térdig gázolva a sárban. A központból azonnal a helyszínre küldtek egy négykerék-meghajtású, úgynevezett terepjáró mentőautót, de az sem járt nagyobb sikerrel, ugyanúgy megfeneklett, mint az előző jármű. Végül mentőhelikopter érkezett a betegért, a mentőautókat pedig darus emelővel sikerült kimenteni a sár fogságából.

Szerencsére mentőautók viszonylag ritkán kerülnek ilyen helyzetbe, az őszi és a tavaszi esőzések azonban általában bőven adnak munkát a darus mentőknek, a sár és a víz ugyanis csalóka tud lenni az út mellett. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy jó időben rögzült szokások szerint vezetnek akkor is, amikor az időjárási körülmények megváltoznak. Márpedig egy felázott földúton vagy egy vizes padkán sokkal óvatosabban kell közlekedni, mint ugyanott száraz időben. Örök szabály az autózásban, hogy sosem szabad ész nélkül belehajtani egy pocsolyába, mert nem tudhatjuk, hogy milyen mély. Elméletben ezt mindenki tudja, mégis meglepően sokan járnak úgy minden évben, hogy óvatlanul letérnek a betonútról, és vagy egy vízzel teli árok, vagy a sár foglyai lesznek. De olyan esetek is előfordulnak, amikor valakit a GPS visz be az erdőbe – szó szerint.

Ha pedig már megtörtént a baj, nincs az a virtuóz vezetői tudás, amivel vissza lehetne varázsolni egy tengelyig sárba süppedt vagy félig vízbe merült autót az aszfaltra. Olyankor már profik segítségére van szükség. A Magyar Autómentő Szolgálat több évtizedes tapasztalattal segít minden bajba jutott autósnak, szakemberei a legreménytelenebbül elakadt járművet is ki tudják menteni a slamasztikából. Bármilyen elővigyázatosan vezetünk is, érdemes elmenteni a telefonszámukat, mert az ördög nem alszik.