A méret a lényeg

Sokaknak a Godzilla-filmek jutnak eszébe a címben idézett szlogenről, és a történet tanulsága tényleg az, hogy egy óceánból előtrappoló, gigantikus méretű szörnyeteg ellen a legfelkészültebb hadsereg is csak az imádságban és a szerencsében bízhat. Akadnak olyanok is, akiknek az élet egy másik területe ugrik be erről a mondatról, bár ebben a kérdésben erősen megoszlanak a vélemények, hogy a szakértelem nem ugyanolyan fontos-e, mint a méret. A Magyar Autómentő Szolgálat munkatársai, ha meghallják ezt a mondatot, mindig ugyanarra gondolnak: a túlméretes járművek szállítására.

Magyarország területén rendelet szabályozza a túlméretes járművek közlekedését. Azoknak a járműveknek, amelyeknek a terhelése, illetve a mérete meghaladja a külön jogszabályban rögzített értékeket, útvonalengedélyt kell kérniük. Az útvonalengedély iránti kérelmet azonban akár el is utasíthatja a közútkezelő, ha úgy ítéli meg, hogy a jármű súlya meghaladja a megengedett össztömeget, vagy ha a túlméretet okozó szállítmány más közlekedési eszközzel is továbbítható. A közútkezelő azt is figyelembe veszi, hogy a szóban forgó út teherbírása és állapota alkalmas-e arra, hogy az adott jármű közlekedjen rajta.
Nincs tehát könnyű helyzetben az, aki túlméretes járművet, nehézgépet vagy túlsúlyos rakományt akar szállítani, engedély nélkül nekiindulni pedig nem érdemes, mert a rend éber őrei borsos bírságokat szabhatnak ki a szabályokra fittyet hányókra. A legbiztosabb megoldás ebben az esetben is az, ha profikra bízzuk a feladatot, mint például a Magyar Autómentő Szolgálat, amely évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

A nehézgépek szállítása komoly szakértelmet igényel, a nem megfelelően rögzített rakomány leeshet, megbillentheti a járművet, és súlyos baleseteket is előidézhet. A statisztikák szerint a teherautó-balesetek közel egynegyedét a rosszul rögzített rakományok okozzák, éppen ezért hatványozottan fontos, hogy a túlsúlyos vagy túlméretes rakományok rögzítését szakemberekre bízzuk, mert itt a legkisebb hiba is végzetes lehet.