A kártyáé a jövő

Nem könnyű mesterség a jövőbelátás. Talán ezért is övezi olyan nagy tisztelet azokat, akiknek bizonyos mértékig mégis sikerül. Nostradamus jóslatai például sokakat elkápráztatnak, homályos szavaiba azonban olyan eseményeket is belemagyaráznak, amelyeket aligha láthatott előre a 16. században élt asztrológus. Akadnak persze egyszerűbben számon kérhető próféták is, mégpedig azok az írók, akik az ezredforduló világát igyekeztek megjövendölni regényeikben ötven vagy akár száz évvel korábban.

A látnok írókról kapásból mindenkinek Verne jut eszébe, aki valóban „feltalálta” a tengeralattjárót, és megjövendölt olyan később valóra vált dolgokat, mint a nyomtatott újságot felváltó hírolvasás vagy a távoli földrészeken élők kommunikációját segítő videotelefon. A 20. században, de főként az 1970-es évektől kezdődően a technika és az elektronika azonban olyan hihetetlen léptékű fejlődésnek indult, hogy még a tegnap eseményeit sem könnyű követni, a holnapot pedig egyenesen lehetetlen megjósolni. Az utópiák, jövőben játszódó regények világát kevés kivételtől eltekintve szinte mindig meghaladta a valóság. Bolygóközi vagy csillagközi utazást rengetegen vizionáltak, de az internet csodáját például senki nem látta előre. Éppen ezért érdemel elismerést minden olyan író, aki rá tudott érezni valami olyan, saját korában nem létező jelenségre, amely később a mindennapok használati tárgya lett.
Edward Bellamy 1887-es, Visszapillantás című regényében a 2000-es évek bemutatására tesz bátor kísérletet. Bár utópiája a saját korában hatalmas bestsellernek számított, manapság már csak egyetlen dolog miatt emlékezünk rá: ő használta először a hitelkártya kifejezést, mégpedig a maihoz egészen hasonló értelemben. Megsejtette, hogy az érmék és a bankjegyek ideje le fog járni, ezek helyét pedig plasztikkártyák veszik át, melyek segítségével bárhol hozzáférhetünk a pénzünkhöz.

A Magyar Autómentő Szolgálat nem lát a jövőbe, de szeretne segítséget nyújtani azoknak, akik szintén nem rendelkeznek látnoki képességekkel, és esetleg megfelelő mennyiségű készpénz nélkül indulnak útnak egy olyan napon, amelynek során később mentésre lesz szükségük. 2018-tól Budapesten és Pest megyében már bankkártyával is fizethet szállítóinknál, mindössze annyi a teendője, hogy ezt jelezze megrendeléskor!