Győzzön a jobbik?

Néhány évvel ezelőtt nagy port kavart egy lengyelországi baleset, amelyben egy angol úriember áttért a menetirány szerinti bal oldalra az országúton, és letarolta a szembejövő motorosokat. A vétkes sofőr fáradtságra hivatkozott, ám a helyszínelő rendőrök a szemtanúk kihallgatása után arra jutottak, hogy az angol úr jobbkormányos autójában ülve egyszerűen megfeledkezett róla, melyik országban van, ezért tért át a másik sávba.
Hazánkban is találkozni hébe-hóba jobbkormányos járművekkel, és ugyan hasonló szörnyű baleset nem rémlik a közelmúltból, talán érdemes összeszedni a jobbkormányos autók előnyeit és hátrányait, ha egyszer úgy érezzük, hogy James Bondként akarjuk csapatni a magyar utakon.

Sokakat talán meglep, de a menőzésen kívül más előnyei is lehetnek egy jobbkormányos autónak. Íme, néhány:
– Párhuzamos parkolásnál sokkal könnyebb padkázás nélkül megállni vele az út jobb oldalán.
– A jobbkezes utcákat könnyebben beláthatjuk, így biztonságosabban hajthatunk be az ilyen kereszteződésekbe, ha magunk is a jobb oldalon ülünk.
– Ha útbaigazítást akarunk kérni valakitől, jóval egyszerűbb kapcsolatot teremteni a járdán bóklászó gyalogosokkal, mintha a kocsi bal oldaláról ordibálnánk át nekik.
A nem elhanyagolható előnyök után pedig következzék a legfőbb hátrány, amely miatt a Magyar Autómentő Szolgálat sem ajánlja a jobbkormányos autók hazai használatát.
– Parkolójegyet kérni az automatából vagy hamburgert rendelni a McDrive-ban szinte lehetetlen a másik oldalon ülve, a legnagyobb problémát azonban az előzés okozza. Képzeljük el, hogy egy kamion mögül próbálunk kibújni, hogy végre ráléphessünk a gázra, egyedül azonban esélyünk sincs belátni a szembejövő sávot. Amíg egy balkormányos autó orrát kissé kidugva ki tudunk kukucskálni, addig jobbkormányos járgányunkkal gyakorlatilag teljesen át kell hajtanunk a felezővonalon ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, átjöhettünk volna-e vagy sem. Ezért ha olyan autóval közlekedünk, amelyiknek „rossz helyen” van a kormánya, akkor vagy legyünk nagyon türelmesek, vagy ültessünk magunk mellé egy megbízható barátot, aki jelzi nekünk, mikor kezdhetjük meg az előzést!