A közúti balesetek leggyakoribb okai

Nemrégiben egy brit magazin (már megint ezek a brit tudósok!) több ezer esetet és embert vizsgáló tanulmány eredményét tette közzé, amelyben rangsorolták a balesetek leggyakoribb kiváltó okait. A listán természetesen akadnak régi ismerősök, elvégre az okok többségét minden autóvezető pontosan tudja (akár betartja az ezekre vonatkozó szabályokat, akár nem), de azért érdemes elolvasni, mert felbukkan néhány egészen váratlan szereplő is. A Magyar Autómentő Szolgálat tapasztalatai szerint is ezek a leggyakoribb balesetet okozó tényezők.

10. Napsütés
A felkelő vagy a lemenő nap sugarai hajlamosak pont olyan szögben érni az autókat, hogy elvakítsák a sofőrt. Márpedig egy közlekedési szituációba vakon belemenni nem sok jót jelent az álmoskönyvek szerint.
9. Tüsszentés
Talán a leginkább meglepő tétel a listán, pedig ha jobban belegondolunk, nincs benne semmi meglepő. Amikor tüsszentünk, egy másodpercre elveszítjük az uralmunkat a testünk felett, és automatikusan behunyjuk a szemünket. Vagyis vakon vezetünk a kocsi sebességétől függően akár 20-30 métert is, akkora távolság alatt pedig sok minden történhet.
8. Útburkolati hibák
Ezen nincs mit magyarázni. Aki hajtott már váratlanul kátyúba, pontosan tudja, milyen galibát tud okozni.
7. Gyerekek
Érdekesség, hogy az apákat jobban megzavarja vezetés közben a hátul ricsajozó, sikongató, bömbölő gyerek, mint az anyákat, de utóbbiaknak sem könnyíti meg a koncentrálást.
6. Gyorshajtás
A nem megfelelően megválasztott sebesség minden esetben veszélyes, ha ehhez másik balesetet előidéző tényező is társul, akkor az eredmény végzetes lehet.
5. Rossz idő
Eső, hó, jég, ónos eső, köd – vezetési szempontból egyik rosszabb, mint a másik. Egyes felmérések szerint a halálos balesetek 10%-ért a csúszós utak a felelősek.
4. Mobilozás
A kézben tartott mobil nem csak az egyik végtagunkat, hanem a szemünket és az agyunkat is leköti, vagyis telefonálás, sms írás, e-mail olvasás közben olyan, mintha csukott szemmel vezetnénk.
3. Fáradtság
A legtöbb elalvás okozta baleset a hajnali órákban történik, ilyenkor legyünk különösen óvatosak, és inkább álljunk meg pihenni, ha úgy érezzük, mindjárt leragad a szemünk.
2. Rossz minőségű földutak
Itt persze sokat számít, hogy milyen járművel tévedünk rá egy „dimbes-dombos” útra, és az sem mindegy, hány év tapasztalattal vezet valaki, de mindenképpen nehezebb feladat, mint a sima aszfalton gurulni.
1. Hibás vagy késői reakciók
A leggyakoribb és egyben legösszetettebb ok, aminek számos magyarázata lehet – ittasság, pánik, fáradtság, tapasztalatlanság, rossz helyzetfelismerés. A lényeg azonban ugyanaz: ha rosszul döntünk, nagy valószínűséggel tárcsázhatjuk az autómentők számát.