Balesetek tavasziasan

Tulajdonképpen minden évszaknak és évszakváltásnak saját balesetveszélyes tényezői vannak. A tavasznak is, bármennyire is azt gondolhatnánk, vége a télnek, és vele együtt az utakon az autósokra leselkedő közlekedési veszélyeknek is. Lássuk, mire kell annak figyelnie, aki a tavaszi utakon autózik!

A legelső, amit érdemes észben tartani, hogy a tavasszal érkező jó időre és a megváltozott időjárási körülményekre ugyanúgy készülni kell, mint például a téli jeges utakra. Sok autómentés elkerülhető lenne, ha az autósok tudatosítanák ezt az egyszerű tényt. Az autót, magától értetődő módon, készítse fel: gumicsere, keréknyomás-ellenőrzés, alapos átvizsgálás és takarítás stb.! Gyakorlott autóvezetőként vigyázzon azokra, akiknek csak a jó idő megérkeztével van bátorságuk volán mögé ülni, nem rendelkeznek kellő jártassággal, ha pedig éppen ön a rutintalanabb az utakon, legyen mindig körültekintő!

Figyelje az időjárást! Nappal lehet már finom meleg a levegő, de ez nem jelenti azt, hogy a hajnali órákban ne futhatna jeges, csúszós útszakaszokra! A szeszélyes, tavaszi szél, az esők, a fagyos reggelek nem engedik meg, hogy könnyedén vegye a vezetést! Ha pedig hosszabb útra indul, mindenképpen tájékozódjon a várható időjárási körülményekről, ezzel együtt pedig az útviszonyokról! Különösen fontos ez akkor, ha ön frontérzékeny, hiszen ez az egészségügyi tényező sok kockázatot rejt a vezetés biztonságára nézve.

A tavaszi utak zsúfoltabbak, mint az őszi-téli közutak. Az autósok mellett megjelennek a motorosok, egyre többen kelnek útra biciklivel, és jobban kell figyelni a gyalogosokra, görkorcsolyázókra, futókra is. Ráadásul a közlekedésnek szinte minden résztvevője kicsit bátrabb, kicsit felelőtlenebb, mint a hideg télben – a tempó felgyorsul. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a tavasz a nagy törések ideje, ellentétben a téli koccanásos balesetekkel, az azokból adódó autómentésekkel.

Előtűnő és szünet nélküli születő kátyúk veszélyeztetik a futóműveket és a biztonságot. Az autóvezetők a tavaszi fáradtság tünetegyüttesétől lehetnek dekoncentráltak, figyelmetlenek; a hosszú hétvégék hosszabb utakra csábítják a családokat… Csupa olyan jelenség az utakon, amelyet az előző tavasz óta már el is felejtettünk. Ideje újra hozzájuk szokni, hogy baleset nélkül, autómentő segítsége nélkül közlekedhessen! Türelem, figyelem, megfontoltság, hogy önnek tavasszal legfeljebb a kerti munkák közben szerzett bajok jelentsék a szezonális baleseteket..