Enyhülő idő, melegfrontok

Alig vártuk, hogy végre engedjen ez a hosszúra nyúló, kemény, az utóbbi időkben egyáltalán nem jellemző módon megmutatkozó tél. Talán lassan valóra válnak a remények, és végre elérkezik a tavasz. Enyhül az idő, olvad a hó, többet süt a nap…, és rendre érkeznek a melegfrontok, azoknak minden, az autósokra vonatkozó hatásával együtt…

Hazánkban átlagosan évente száz front vonul át a fejünk felett. Bár az nagyon eltérő lehet egyénileg, hogy ki milyen mértékben és tünetekkel reagál erre a légköri jelenségre, az bizonyos, hogy nyomtalanul nem tűnnek el a frontok. A hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom és a szélerősség egy időben fellépő, hirtelen változásai megviselnek bennünket. Különösen érzékenyen érintik a stresszes életmód miatt túlhajszolt, az idősebb, a gyengébb fizikumú stb. embereket.

A téma persze nem érdemelne sorokat a Magyarországi Autómentő Szolgálat oldalán, ha a frontok, sajnos, nem lennének kapcsolatban az autózással, az utakon bekövetkező balesetekkel, az autósok közérzetével. Kutatások bizonyítják, hogy melegfronti hatás érvényesülésekor több a közlekedési, az üzemi, a háztartási baleset. A melegfront kiváltotta tünetek már a front megérkezése előtt tapasztalhatóak: levertség, ingerlékenység, a koncentrálóképesség csökkenése, a reflexek lassulása, fejfájás – mind kedvezőtlenül befolyásolják a sofőrök volán mögötti teljesítményét. Az ekkor szintén jellemző alvászavar fáradtságot okoz; nem kellemes ilyen állapotban vezetni.

Közép-Európában különösen érzékenyek vagyunk ezekre a hatásokra. Felmérések szerint a magyar és az osztrák autósok kiváltképp a melegfrontot viselik rosszul. Ha ön bármelyik tünetet tapasztalja magán, fontolja meg, valóban szükséges-e autója volánja mögé ülnie! Ha kell, a balesetek elkerülése érdekében tartson szünetet vezetés közben! Hosszú távon a plusz vitaminok bevitele, az egészséges életmód, a stressz csökkentése, a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet, hogy szervezete könnyebben átvészelje a frontok kellemetlen hatásait.

Figyelje az előrejelzéseket és önmagát! Várja felkészülten a melegfrontokat, hogy felhőtlenül örülhessen a tavasznak autózás közben is!