Gyerekülésben – biztonságban

A KRESZ szigorúan szabályozza, milyen gyerekülés kerülhet az autóba: kijelöli a gyermek életkorának, súlyának, magasságának, valamint az autó paramétereinek megfelelő, biztonságosan használható eszközök halmazát. A gyerekülés kiválasztásakor elsősorban ezzel a szabályozással kell tisztában lennie!

… mert autósülés annyi, ahány csillag az égen… Színes-szagos, csillogó-villogó darabok a piacon… Az ideális megtalálása nem is olyan egyszerű feladat. A Magyarországi Autómentő Szolgálat munkatársaiként a balesetmentes, biztonságos gyermekutaztatás szempontjait figyelembe véve a következők megfontolását és betartását ajánljuk.

Soha ne tévessze szem elől, hogy csak a már egyedül is ülni képes gyermek utazhat a menetiránnyal egyező módon! A még támasztékkal ülő kicsik gerince nem bír ki egy ütközéses balesetet, az ő számukra csak a menetiránnyal háttal biztonságos az autózás! Sokan, miközben nagy gondot fordítanak a vásárlásra, az ülés rögzítésekor már nem annyira körültekintőek, pedig a termék jó minősége nem elég, a gyerekülés, a gyermek bekötését is előírásszerűen kell végezni! Gondolta volna, hogy a legtöbb bekötési hibát éppen a babahordozókkal kapcsolatban vétik az autósok? A gyermeket minden, ismételjük, minden esetben be kell kötni! Akkor is, ha csak a szomszéd közértbe ugrottunk el!

Gyermeke egy esetleges baleset során a vezető mögötti ülésben van a legnagyobb biztonságban, ezt követi az anyósülés mögötti hely, majd, ha máshová tényleg nem tudja rögzíteni a gyermekülést, az anyósülésben. Mentéskor ebben a sorrendben van legnagyobb esélye a gyerekeknek. Gyerekülés választásakor szempontjai a minőség, az ellenállóság, az anyagösszetétel, a kezelhetőség legyenek! Mindig olyan darabot válasszon, amely átesett törésteszten! Kezelje alapelvként, hogy a biztonságos, jó ülés mindig nehéz! Az univerzális, hosszan használható autósülések sok kompromisszummal készülnek, veszélyesebbek – ha teheti, inkább több ülést használjanak el a gyerekkor során! Gyermekeink biztonsága érdekében a legtöbb terméket tűzálló anyaggal kezelik. Ne mossa túl sűrűn, jobb, ha megbarátkozik a csokinyomokkal…

Vásárlás előtt mindenképpen próbáljon: ülést az autóba, gyereket az ülésbe! Szemünk fénye mindennél fontosabb; szánjon időt a szabályok, a használat, az ülés megismerésére!