Autópálya etikett I.

Néhány alaptétel a tisztánlátás érdekében: a hazai autópályákon túl sok a túl gyors autós. A hazai autópályákon túl sok a túl nagy fékezés. A hazai autópályákon túl sok a balesetveszélyes határhelyzet. Magyarországon, bár a lakott területen kívüli autópályák és autók aránya csak 7%, a halálos balesetek 10%-a ezeken az utakon történik. Ma Magyarországon nem jellemző az egymást tiszteletben tartó, toleráns viselkedés az autópályákon. Persze, felgyorsult az élet, sok a stressz, mindenhol jellemző a türelmetlenség… A kérdés az, hogy mindez érvényesítheti-e a sok balesetet, károkozást, illetve hogy ezt természetesnek kell-e elfogadnunk, vagy képesnek tartjuk az autós társadalmat a minőségi változásra…?

A közlekedés alapvetéseit az a KRESZ tartalmazza, amelyet, elméletileg, minden kormány mögé ülőnek ismernie kell. A valóságban azonban sok autósnak gőze sincs arról, hogyan kell autópályán közlekedni – a gyakorló vezetés alatt csak ritkán kerülnek gyorsforgalmi útra a tanulók. Pedig a közlekedés legmeghatározóbb alapja a „bizalmi elv”. A közlekedésben mindannyian felelősek vagyunk egymásért. A felelős, intelligens autós közlekedés pedig nem létezhet udvariasság nélkül.

Íme a Magyarországi Autómentő Szolgálat néhány illem-tippje bemelegítésként. A következő bejegyzésben folytatjuk!
1. Minden esetben a többi közlekedőre való tekintettel vezessen!
2. A tolakodás akkor is dühítő és illetlen, ha az autójával teszi. A leállósávot használni a dugóban faragatlanság.
3. Az ön mellett a sávba kéredzkedőt illik beengedni. Az udvarias gesztus erősíti a bizalmat, és a felesleges torlódás kialakulását is segít megelőzni.
4. Elfoglalni a valaki által már jól láthatóan kiszemelt parkolóhelyet, hirtelen bevágni egy másik autós elé, úgy előzni, hogy a másik sofőr fékezni kényszerüljön: balesetveszélyes, konfliktust teremtő helyzetek. Kerülje ezeket a szituációkat!
5. Valaki figyelmes volt önnel? Köszönje meg! A jobb kéz pár másodpercig tartó felemelése nemzetközi jele az udvariasság megköszönésének. És, ami a legfontosabb, emlékezzen erre, és legközelebb ön legyen figyelmes más autósokkal!

Legyen 2017 a figyelmesebb, udvariasabb közlekedés éve, hogy kevesebb balesettel, kevesebb autómentéssel, kellemesebben érezhessük magunkat útjainkon!

Folytatjuk.