Okosan a bemelegítéssel!

Azzal jobbára mindenki tisztában van, hogy intenzív testmozgás előtt az izmainknak, az ízületeinknek alapos bemelegítésre van szüksége, pláne hosszú kihagyás után, esetleg hűvös időben. De mi a helyzet az autónkkal? A téli reggeleken némi fejtörésre adhat okot (még a szakemberek véleménye is megoszlik róla), hogy mivel teszünk jót a motornak, a környezetünknek: járassuk az autót állásban, vagy erre a rituáléra nincsen szükség…?

Mindenképpen leszögezhetjük axiómaként, hogy az autó motorja akkor működik optimális hatásfokkal, ha bemelegszik. Autómentő kollégáink véleményét összegezve az alább írottakat tanácsoljuk autóvezető útitársainknak a bemelegítés „hogyan”-járól.
Régebbi típusú autók valóban igényelhetik a melegítést, a modernebb motorok számára azonban ez sem nem szükségszerű, sem nem célszerű megoldás, sőt, a környezetet is feleslegesen terheli az ilyenkor elpuffogtatott üzemanyag.

A benzinmotoros járműveket semmiképpen nem szükséges állva járatni, csak az esetleges ablakra rakódott jég eltávolítása után érdemes a motort beindítani, és pár másodpercnyi várakozás után már indulni is. Ha a legjobbat szeretné autójának, indulás után a fordulatszámot tartsa 2000 körül, így az autó gyorsan és könnyedén eléri a megfelelő motorhőmérsékletet. Dízelmotoros járműveknél lehet egy perc is az állásban járás, de sokat itt sem kell várni, és terhelni ilyen típusú motoroknál is fokozatosan érdemes, nem túl alacsony fordulatszámon.

A fentiek betartása után még néhány tipp az autómentőktől a téli reggeleken való induláshoz: induljon időben! Az indulás előtt ne egyből kapcsolja be el az autó belső fűtését! Keressen olyan rövid kerülő utakat, amelyek segítenek kimaradni a dugóból – néhány kilométernyi vargabetű megspórolja azt az üzemanyagot, amelyet 5 perc ácsorgással elpazarolunk, nem beszélve a sofőrben keletkező feszültségről. Ha jól ismeri a terepet, lehet előrelátó: motorfékkel guruljon a lámpához! Ne induljon idegesen, ne hallgasson agresszív zenét! Sok koccanást, motorhibát, balesetet előzhet meg, ha ezekre az apró részletekre is figyel, és ekkor az autómentőkre sem lesz szüksége.