Használja ki a törvény adta pihenőidőt!

Talán nem is hangzik annyira furcsán, hogy az autómentők is akkor boldogok, ha nem kell menteniük. Mert ha már menteni kell, akkor valahol, valaki bajba került, amitől mindenkit óvjon a sors. A közlekedés azonban mindig magában hordozza annak kockázatát, hogy saját hibánkból vagy mások figyelmetlensége miatt balesetet vagy kárt szenvedünk. Hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Annak érdekében, hogy a lehetőségek számát a lehető legkevesebbre szoríthassuk, magunk is sokat tehetünk. A figyelmes, balesetmentes közlekedés egyik nélkülözhetetlen feltétele például a kipihent sofőr.

Magánszemélyek a saját autójukkal akkor állnak meg pihenni, akkor indulnak útnak, amikor akarnak. Egyéni felelősségük, hogy kimerülten ne üljenek a volán mögé. Velük szemben a hivatásos sofőröket, a teherautók vezetőit stb. törvény kötelezi, hogy az úton, vezetéssel töltött munkaidejüket pontosan meghatározott pihenőkkel tagolják. A 2135/98/EK európai uniós rendelet éppen azért rendelte el a digitális tachográfok beszerelését, hogy közútjaink biztonságosabbak legyenek, illetve hogy a szabályozott viszonyok lehetővé tegyék a tisztességes versenyt.

2007 óta az 561/2006/EK foglalja össze pontosan, amit a vezetési és a pihenőidőkről kell tudni. Naponta maximum 9 órát lehet vezetni, amelyet hetente kétszer 1-1 órával meghosszabbíthat a sofőr. Hetente legfeljebb 56 óra telhet el a vezetéssel, kéthetente ez maximum 90 óra lehet azonban. 4,5 órányi vezetéssel töltött idő után 45 perc pihenőt kell tartani, igaz ez kiváltható egy a sorrendet nem felcserélhető 15 majd 30 perces pihenéssel. A napi pihenőidőnek legalább 11 órányinak kell lennie, melyet hetente maximum három alkalommal lehet csökkenteni és így tovább.

Az aprólékos szabályozás nem hiábavaló. A statisztikai adatok szerint a rendelet életbe lépése előtt négy évvel több volt a baleset, mint négy évvel az alkalmazás megkezdése után, a teherautó- és hivatalos sofőrök sokkal kevesebb balesetet okoznak, mint a személyautók vezetői. A menetíró berendezéseket a hatóságok bármikor ellenőrizhetik, és szigorúan büntetik a kihágásokat – mindannyiunk érdekében.