Bekapcsolni a ködlámpát? Vagy nem bekapcsolni?

A ködfényszóró és a ködlámpa speciális világítóeszközök, és hasznosak – amennyiben helyesen, a megfelelő körülmények között, a közlekedésben résztvevő társaink tiszteletben tartásával használjuk őket.

Az őszi esőkben, a hajnali és szürkületi ködökben autózás próbára teszi a sofőröket. A figyelmesebb, lassúbb haladás szinte elengedhetetlen, a kicsúszások elkerülése tapasztalatot igényel, egy-egy baleset miatt várakozni pedig türelmet kíván. A Magyarországi Autómentő Szolgálat munkatársai arra kérik önt, legyen figyelmes és türelmes autós! Az autómentők fontos kérése az is, hogy, amennyiben régen nem frissítette tudását, tekintse át a KRESZ aktuális szezonra vonatkoztatható szabályait! A jogszabályok sokszor, számtalan apróságban változnak, kis utánaolvasással sok baleset előzhető meg, sok hatósági bírság kerülhető el.

A ködlámpák, ködfényszórók használata tipikusan szürke foltja az útjainkon közlekedő autósok tudásának. Pedig elég lenne figyelmesen tanulmányozni a KRESZ 44.§-át, illetve a műszaki KRESZ vonatkozó részeit! Ködlámpát, ködfényszórót használni csak indokolt esetben szabad. Ez azt jelenti, hogy az autó elején lévő ködfényszórót köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhő esetén, a hátul lévő ködlámpákat pedig kizárólag sűrű, tejfölszerű köd esetén kapcsolhatjuk fel. Lakott területen a használatuk tilos, tiszta látási viszonyok között még sötétben is szabálytalan. Sőt, az sem igaz, hogy a ködlámpa fénye elriasztja a vadakat – ne használjuk az állatok távoltartására sem!

A szabályozás nem véletlen. A ködlámpáknak erősebb fénye van, mint a tompított fényszórónak, az előttünk/szemben haladónak elvakíthatja a látását, vagyis balesetet okozhat. Zavaró lehet az, hogy a hátsó ködlámpa könnyen összetéveszthető a féklámpával, ami oda vezet, hogy kiszámíthatatlanná válik a sofőr szándéka. Ráadásul ezeknek az eszközöknek az indokolatlan használata bírságot von maga után…

Balesetveszélyes, zavaró és büntetés jár érte, ad hoc alkalmazása pedig már a vagány trendekből is kikopott… Felelőtlen használata szélsőséges esetben az autómentő riasztásához vezet. Nem éri meg.