Ha leszáll a köd…

Nyár és ősz határán nem csupán a hőmérséklet és a hangulatunk változik meg, hanem azok a körülmények is, amelyek között autózni, közlekedni kényszerülünk. Sokszor egyik napról a másikra nyálkássá válnak az utak, reggelente gyanús csapadék permetez, köd nehezíti a tájékozódást, ugyanakkor délután még szikrázik a nap… A megváltozó körülmények fokozott óvatosságot követelnek az autóvezetőktől: nagyobb követési távolság, lassúbb haladás – hogy ne kelljen autómentőt hívni…

Közben pedig autónkat is fel kell készíteni az őszi/téli hidegebb szezonra. Sok kisebb ellenőrzés otthon is elvégezhető a garázsban, de évente egyszer talán nem árt szakemberhez vinni az autót, hogy minden apró részletre kiterjedően átvizsgálja az autónkat. Mit érdemes ilyenkor megnézni, szerelni, javítani, cserélni?

Unásig ismételt, de fontos dogma, hogy ilyenkor aktuális a nyári/téli gumi cseréje. Mindenképpen gondoskodjon fagyálló hűtőfolyadékról, és az ablakmosót is cserélje télállóra! Ellenőrizze a lámpákat, izzókat, és ne feledje, hogy az őszi/téli szürkeségben ezeket gyakrabban kell majd tisztítania is! Az ablaktörlő lapátokkal minden rendben? Nem csíkoz, nem szakadt? Sokszor lesz rá szüksége, ne hanyagolja el, éjjelente hajtsa ki! Az akkumulátor sokat fog dolgozni az elkövetkező időkben – hidegben indít, gondoskodik a fűtésről, üzemelteti a ködlámpát –, ellenőrizze az állapotát, frissítse fel, ha sokáig áll az autója, szerelje ki és tárolja meleg helyen! Hogy áll a lengéscsillapító? Majd a szakember megmondja. Továbbá ne hagyja ki a sorból a légszűrőt, a hűtő- és fűtőrendszert, hajtószíjakat, tömlőket, gyújtógyertyák vezetékeit… Nyáron vajon hol vannak ezek az alkatrészek? Hűségesen szolgálnak. Gondoskodjon róluk, hogy balesetmentesen végezhessék a dolgukat!

A tankban mindig legyen elegendő benzin – ne azért kelljen autómentőt hívni, mert egy lassú araszolás közben kitikkadt a tartály! Az elemózsiás zsákban étel, ital, meleg ruha, takaró – vesztegelt már fagypont körüli hidegben egy lerobbant autóban? A legjobb, ami ilyenkor előkerülhet, egy termosz, tele forró teával… Mi kell még? Az autó belső terébe magas peremű gumiszőnyeg, a csomagtartóba kis seprű, jégkaparó, hólánc, vontatókötél… – még ha ezek most nagyon távolinak is tűnnek.

Az autót sűrűbben kell mosni, nem felejtve az alváz alapos tisztítását sem. A hírekben informálódni az aktuális időjárási és útviszonyokról, ha határon átlépve autózik, akkor az aktuális ország jogszabályairól is. És ha mindez megvan, ha valóban gondos gazda és figyelmes sofőr, akkor ön és autója biztonságosan halad, az autómentő pedig pihen…