Az autómentős álma – Európai Autómentes Nap

Szeptember 22. Európai Autómentes Nap, nem hivatalosan autómentes világnap is. Az autómentős reménykedve, izgalommal és izgatottan gondol erre a napra… Hátha most sikerül… Hiszen akkora kampány! A kontinens legnagyobb közlekedési és környzetvédelmi kampánya… Hiszen már Magyarország is 15 éve csatlakozott más uniós országok kezdeményezéséhez… Végül is ez nem csupán a fővárosra korlátozódó rendezvénysorozat, az ország szinte minden, magára valamit is adó önkormányzata megrendezi… Ha jól belegondolunk, nem is egyetlen napról van szó! Az Európai Mobilitási Hét már szeptember 16-án elkezdődik – miért ne reménykedhetne az autómentős?

Fantasztikus lenne! Senki nem lenne aznap az utakon. A Mentőmanó diszpécserszolgálatán unottan néznénk a brazil szappanoperákat végestelenül, a megrendelt pizzát meg is tudnánk enni, a telefonon lusta legyek pihennének, semmi nem zavarná szeptemberi utolsó nyújtózásukat… Egy nap autók nélkül, riasztás nélkül, egy nap autómentés nélkül. Talán mindenki biciklire pattan! Igen, a MÁV is kedvezményt ad aznap a kerékpárszállításra – miért ne?

Mert szeptember 22-én jó kinyitni a fülünket arra, hogy milyen fenntartható közlekedési módokkal élhet a munkába, haza igyekvő vagy dolgát intéző. Érdemes hangosan beszélni az egymás, a környzetünk és az utódaink iránti felelősségvállalásról. Tudatosítani kell a számtalan programon, hogy ha otthon hagyjuk aznap az autóinkat, nem csupán az autómentők álom-napját tesszük valósággá, hanem óvjuk a bolygónkat, kíméljük egészségünket, segítjük a társadalombiztosítási rendszer hatékonyabb működését, lehetővé tesszük új munkahelyek létrehozását, kis közösség fejlődéséhez járulhatunk hozzá. Jobb egészség, életminőség lehet az eredménye annak a kicsi lemondásnak, tudatos gondolkodásnak, hogy ha nem csak az autós közlekedésben tudunk gondolkodni.

Az autómentős is ember. Aki szereti és érti az autót, ismeri az utakat. Nem csak szakember azonban, hanem apa, állampolgár stb. is, aki felelősséget vállal önért és autójáért minden egyes mentéskor, és felelősséget képes vállalni a nagy közös ügyért, a környezetünkért, a Földünkért is – ezért álmodozunk annyit egy tökéletes, autómenetes napról…