Az elsősegélynyújtás világnapja – szeptember második szombatja

A sok ilyen-olyan, többé vagy kevésbé fontos világnap közül az egyik olyan, amely valóban megérdemli a figyelmet, az elsősegélynyújtás világnapja. 2000-ben 16 európai ország Vöröskereszt szervezeteinek kezdeményezésére hívták életre ezt a a napot. A Magyarországi Autómentő Szolgálat számára fontos, hogy emlékeztessen, miért kell az elsősegélynyújtásról beszélni.

Autómentősökként naponta találkozunk balesettel, árokba csúszott autókkal, a kormány mögött rosszul lévő sofőrökkel. Tudjuk, hogy a balesetek sérültjeinek megmentésében a mentő kiérkezéséig várható 10-15 perc kulcsfontosságú lehet. Ahogyan az autómentést is tanulni kell, úgy, természetesen, az elsősegélynyújtás fogásait is el kell sajátítani. A szakemberek azonban mindig hangsúlyozzák, hogy menteni bárki képes! Ha a Magyar Vöröskereszt felhívása többekhez jutna el az életmentő tanfolyamokról, akkor talán hazánkban sem csak a lakosság 0,3%-a tudna szakszerű elsősegélynyújtást végezni a kellő pillanatban – szemben a norvég 95%-kal vagy a németországi 80%-os adattal…

A biztonságos közlekedés nem csupán abból áll, hogy ügyesen kezeljük a kormányt vagy tapossuk a pedálokat! Ha ön biztonságosan szeretne közlekedni, szerezzen ismereteket az elsősegélynyújtás területén, és mindig tartsa magánál egy megbízható autómentő szolgálat telefonszámát! Gondot fordítva e két dologra ön is, autója is, valamint az önnel együtt a közlekedésben résztvevők is nagyobb biztonságban lesznek majd.

Persze mondhatja, hogy „én nem kerülök olyan helyzetbe, ahol mentenem kellene”, mondhatja, hogy „inkább nem teszek semmit, nehogy még nagyobb bajt okozzak”. Valóban. Ahhoz, hogy valaki életeket (autókat) mentsen, bátorságra, önbizalomra van szükség – ha ezekben kicsit erősebbek lennénk mi, magyarok, sokak életét megmenthetnénk…

Tudta ön például, hogy a világon minden nap 3000 ember hal meg átlagosan közúti balesetben? Hogy évente 50 millió a közlekedésben résztvevő sérül meg súlyosan? Hogy a legtöbb halott a gyalogosok, a kerékpárosok és a motorosok utasai közül kerül ki? Sokszor az autósok áldozatai… Autósként készüljön fel, hogy adott helyzetben nemcsak az autóját kell menteni, hanem akár egy embertársa életét is! Tanfolyamokat már az óvodás korúaknak is szerveznek, és egészen nyugdíjaskorig elérhetőek. Legalább ilyenkor, szeptemberben gondoljon arra, hogy életet menteni ön is képes.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük