Ha autóval bonyolítja a karácsonyi bevásárlást…

…nehéz dolga van. Ha megfogadja a Magyarországi Autómentő Szolgálat tanácsát, nem teszi. Nagy forgalomban autózni, zsúfolt utcákon parkolóhely reményében körözni (és nem találni), a szándékunk ellenére araszolva haladni, a rossz időjárási körülmények között manőverezni nem az ünnepi hangulathoz közelítő érzéseket szül… Ráadásul a felmérések szerint a Magyarországon közlekedő autók 70%-ában mindössze egy személy ül, a sofőr. Ha ehhez hozzáértjük a fűtési szezonban keletkező városi szmog és az elfüstölt üzemanyag mennyiségét, akkor óriási pazarlásnak vagyunk tanúi. Biciklivel vagy sétálva nem csupán tudatosabb, egészségesebb, de hangulatosabb is lehet a karácsonyi bevásárlás! Tudta például, hogy ha autóval megy beszerző útra, sokkalta több felesleges holmit vásárol meg? Pszichológia…

No, de ha mégis autóba kényszerül, akkor is érdemes megfogadnia néhány jó tanácsot. Csak kifogástalan műszaki állapotú autóval induljon útnak, és csak miután megtervezte a bevásárlás útvonalát! Gondolja ki előre, melyik áruház parkolóházában keres helyet az autójának, hogy elkerülje a zsúfolt helyen való helyezkedésből adódó koccanásos baleseteket! Induljon el időben, és legyen türelmes – ilyenkor bizony a kevésbé rutinos sofőrök is autóval sietnek dolgaik után… Legyen körültekintő: nem jön semmi? Nincs az autó előtt, mögött senki? Használja következetesen az irányjelzőt, és tartsa észben, hogy a tükörben látható dolgok közelebb vannak, mint ahogyan tűnnek!

A céges buli után ugrana még be a közeli plázába, hogy beszerezzen ezt-azt? Ha koccintott, semmiképpen ne üljön a volán mögé! Az ünnepek környékén számtalan kár- és baleset kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Késő estig hajtott az irodában? Fáradtan ne vezessen! A dekoncentrált vezetésnek autómentő a vége… Ne a kormányt fogva egyeztessen telefonon a család többi tagjával, hogy akkor pontyot vagy harcsát…! Minden indulás előtt ellenőrizze, hogy elegendő benzin van-e az autójában, illetve hogy a „túlélő csomag” is a kocsiban van!

Végül pedig: nem vezet ugyan balesethez, az autómentők sem tudják a helyzetet megoldani, ha megtörtént a baj, mégis fogadja meg: autóját ne használja trezorként! A megvásárolt ajándékokat, csomagokat, élelmiszert, a tele táskákat, pénztárcákat ne hagyja az autóban! A kívülről is jól látható helyekről mindent pakoljon el, kerülje a rosszul megvilágított, nem bekamerázott parkolóhelyeket!

Elnézve a megszívlelendők sorát, talán mégis érdemesebb egy utánfutós biciklivel nekiindulni…