Ha hó.

Megérkezett, itt van, csúszik is már, nő az ijedelem. Esik a hó. Persze, mi sem természetesebb. Tél van. Ön felkészült? Biztosan. Mindenesetre most mentse el az Magyarországi Autómentő Szolgálat elérhetőségét, hogy amikor kitavaszodik, megkönnyebbülten nyugtázhassa, hogy egész télen nem volt az autómentőkre szüksége…! Vagy ha mégis, akkor gyorsan és biztosan a segítségére siethessünk. Addig is íme néhány tanács, hogy mire figyeljen az utakon, ha hull a hó.

1. Készüljön fejben!
Ha zordabbra vált az időjárás, az első és legfontosabb lépés a biztonságos autózás érdekében az információszerzés. Hol esik és milyen halmazállapotú a csapadék, hol takarítják már az utakat és hol nem, hol számíthatunk balesetre, torlódásra? Gyakoroljon, készüljön fel előre a váratlan helyzetekre! Tudatosítsa, hogy a vezetés minden pillanatában szem előtt kell tartani a többi közlekedésben résztvevőt! Legyen körültekintő, türelmes, és legyen tisztában azzal, hogy a rossz körülmények között tompulhatnak a reflexei!

2. Készítse fel a járművét!
Unalomig ismételt mondatok, de, tekintve a balesetek számát, mégsem lehet elégszer elmondani. Fenn van az autón a téli gumi? Világítási és fékrendszer rendben? Fagyálló folyadék feltöltve? Van eszköz a szélvédő, az ablakok párátlanítására, jégtelenítésére? Takaró a csomagtartóban, meleg tea a termoszban? … Minden indulás előtt kicsit alaposabb felkészülés kell, ezen ne akarjon spórolni!

3. Legyen tisztában a természeti tényezőkkel!
Eső, havas eső, ónos eső, hó. A tapadó hónak magasabb a víztartalma, mint a friss hónak, könnyebben fagy meg és nehezebben enged ki, nem árt ismerni a viselkedését. A ködben radikálisan csökken a látótávolság, erős szélben megváltozik a menetstabilitás. Számoljon azzal is, hogy korán sötétedik, ami tetézheti az egyébként is barátságtalan viszonyokat.

4. Legyen tisztában a hótakarítók munkájával!
Teszik a dolgukat. Kiszórják a csúszásmentesítőket, és tolják le az utakról a havat, a sarat, a szennyet. Legelőször a gyorsforgalmi úthálózatot tisztítják meg, aztán a főutakat, majd a forgalmas mellékutak, az emelkedők, ívek, hidak következnek. Ha sűrű a hó, előfordulhat, hogy mikor ön egy útszakaszra ér, az már újra havas; türelem, a hókotró újra fordul majd. Ők is emberek, segítenek, ahogy tőlük telik. Az alapszabály itt is érvényes: türelem, odafigyelés, óvatosság!